Přidat komentář

Elektro taxi poprvé v Brně

Největší brněnský taxi dispečink City Taxi Brno od dnešního dne testuje provoz taxi vozu s čistě elektrickým pohonem. Jedná se o vozidlo Nissan e-NV 200 ve verzi pro 6 cestujících, které pro testování zapůjčil bratislavský autosalon Auto – Impex. Inspirací pro nás byly světové metropole jako New York a Londýn, které tyto vozy již využívají a které mají skvělé ohlasy. Tento vůz jsme vybrali nejen kvůli ekologickému provozu bez výfukových plynů, ale i proto, že je vhodný pro naši službu SENIOR TAXI, protože nabízí komfortnější nástup a výstup.

elektro taxi v brně

V následujících 14 dnech si provoz tohoto vozu vyzkouší nejen všichni naši řidiči City Taxi, ale především nás bude zajímat názor zákazníků a obyvatelů Brna, říka majitel City Taxi David Dostál.

Projekt zařadit elektrovozidla taxi zapadá do dlouhodobého konceptu City Taxi, které klade důraz na ekologickou dopravu v Brně. Již v tuto chvíli se ve flotile žlutých vozů objevují nové vozy Škoda Octavia s pohonem na CNG, které postupně nahrazují starší vozy. Obyvatelé Brna a turisté, kteří o prázdninách zavítali do centra města se mohli svést po památkách v elektro rikších, které v případě příznivého počasí budou jezdit i v zimě, kdy nabídnou vyhlídkové okruhy centrem města v příjemné vánoční atmosféře. Dalším a určitě ne posledním článkem eko přepravy v Brně je plánované sdílení kol, tzv. Bike Sharing, které by City Taxi rádo spustilo od jara 2016. V následujících měsících budeme testovat i jiné elektro vozy, které budou k dispozici obyvatelům města formou sdílení vozu tzv. Car sharingu. Všechny tyto způsoby přepravy v kombinaci s MHD města Brna budou obsaženy v připravované mobilní aplikaci City Taxi, kde si budou moci uživatelé vybrat nejrychlejší volbu přepravy kombinací všech nabízených druhů dopravních prostředků.

elektrické taxi

Ale zpátky k elektro TAXI. Zařadit elektro vozy do služeb TAXI plánujeme již 2 roky. Proběhlo několik jednání na odboru dopravy na brněnském magistrátě, kde jsme požadovali vybudování nových veřejných stanovišť TAXI, které budou dostupnější pro zákazníky a které zároveň budou vybaveny dobíjecími stanicemi pro elektromobily. I přes několik slibů vedení města nebylo do dnešního dne takové stanoviště vybudováno ani jedno.

taxi na elektřinu

I přes veškeré naše snahy vybudou síť ekologické přepravy v Brně nám město nevychází vstříc a každý den narážíme na spousty problémů, jako je nedostatek míst pro car sharing, nedostatek dobíjecích stanic pro elektro vozy a v neposlední řadě zákaz vjezdu kol a elektro rikší do centra města.

Věříme, že se vedení města Brna více zamyslí nad ekologií v centru města a začne pohlížet na TAXI službu a její alternativy jako na součást městké dopravy, která má stejná pravidla pro všechny řidiče TAXI bez vyjímky.

 

CAPTCHA
Tato otázka slouží k tomu, abychom otestovali, že nejste spamovací robot.
Obrázkové CAPTCHA
Vložte znaky zobrazené na obrázku.